Kunnskapen om parasittiske veps i Norge er generelt svært dårlig både når det gjelder taksonomi, utbredelse og økologi. Dette til tross for at de utgjør en betydelig del av det totale artsmangfoldet og har en viktig reguleringsfunksjon i økosystemene.

Årevinger eller veps (Hymenoptera) er den mest artsrike insektordenen i Norge med mer enn 5500 kjente og trolig nesten 2300 ukjente arter. Ca. 80 % av vepsefaunaen i Norge har et parasittisk levesett ved at de snylter på andre invertebrater. Parasittiske veps forekommer i alle terrestriske naturtyper som har et rikt utvalg av potensielle verter.

I dette prosjektet er hovedmålet å gjennomføre kartlegging av parasittiske veps i utvalgte underfamilier (Acaenitinae, Anomaloninae, Banchinae og Pimplinae) innen Darwinvepser (Ichneumonidae). Dette skal skje i et vidt utvalg av naturtyper i Norge. Kartleggingen vil skje ved å samle inn dyr ved hjelp av malaisefeller (teltfeller), samt manuelle innsamlinger.

Videre skal det gjøres taksonomiske revisjoner av vanskelige artsgrupper eller slekter der artsavgrensningen er uklar. Taksonomiske revisjoner vil bli gjort ved å bruke en kombinasjon av morfologiske og molekylære metoder (integrativ taksonomi).

For alle arter i de prioriterte gruppene, vil det bli utarbeidet arts-habitatrelasjoner etter Natur i Norge (NiN). Alle arter som samles inn, vil bli DNA-strekkodet. I tillegg til omfattende ny-kartlegging, vil innsamlet materiale fra tidligere Artsprosjekter bli videre bearbeidet.

Det er ventet at det gjennom prosjektet vil bli funnet mellom 50 og 75 nye arter for Norge, hvorav en stor andel vil være nye for vitenskapen. Med andre ord vil det totale materiale i prosjektet gi svært mye ny kunnskap om disse artsgruppene, blant annet med hensyn til taksonomi og utbredelse. Dette er kunnskap som vil være av stor betydning for fremtidige rødlistevurderinger, og resultatet vil også gi vesentlig bidrag til strekkoding av norske arter gjennom NorBOL.

Prosjektet vil ledes av NTNU Vitenskapsmuseet, men med aktive samarbeidspartnere blant annet Artdatabanken i Sverige, det Finske Naturhistoriske Museet i Helsinki, Natural History Museum i London og Stavanger Museum.

Det er lagd en plan for hvordan kunnskap om de aktuelle artsgruppene kan overføres fra eksperter til prosjektmedarbeidere, studenter og andre interesserte.

Det er et mål å nå ut til offentligheten med informasjon fra prosjektet gjennom vitenskapelig og populærvitenskapelig publisering, og aktivitet i sosiale media.

Mye av innsamlingen vil skje ved hjelp av malaisefeller